Zonnepanelen op uw camper

Zonnepanelen, ze zijn voor veel camperaars niet meer weg te denken en misschien heeft u ze thuis ook op uw dak liggen. Maar hoe werkt dat eigenlijk: zonnepanelen op een camper? En wat zijn de belangrijkste voordelen? We vertellen het u graag!

Hoe werken zonnepanelen op een camper?

Een zonnepaneel zet zonlicht om in zonne-energie. Op het moment dat er licht op het zonnepaneel valt, levert het zonnepaneel energie. Deze energie wordt automatisch opgeslagen in de accu en gaat door totdat de accu volledig is opgeladen. De energie kunt u vervolgens voor uw camper gebruiken, bijvoorbeeld voor uw televisie of koffiezetapparaat. Ideaal dus als u onafhankelijk wilt zijn!

Wat zijn de voordelen van zonnepanelen?

Camperaars kiezen er steeds vaker voor om zonnepanelen op hun camper te laten installeren. Zonnepanelen zorgen namelijk niet alleen voor meer onafhankelijkheid, ze zijn ook milieuvriendelijk én onderhoudsvriendelijk!

Onafhankelijkheid

Met een camper kunt u gaan en staan waar u wilt. Door zonnepanelen op uw camper kunt u zelfs nog meer zelfvoorzienend kamperen. Door de zonnepanelen beschikt u namelijk altijd over gratis stroom in de accu. Hierdoor bent u niet meer afhankelijk van stroompalen op campings. Als u het eenmaal gewend bent, kunt u niet meer zonder!

Milieuvriendelijk

In Nederland wordt veel energie opgewekt door fossiele brandstoffen, zoals aardgas en aardolie. Deze stoffen vervuilen de lucht en spelen een grote rol in de klimaatverandering. Zonnepanelen maken geen gebruik van brandstoffen, maar enkel van de zon. Hierdoor wordt het milieu niet vervuild. Zonnepanelen zijn dus super milieuvriendelijk!

Onderhoudsvriendelijk

Misschien vraagt u zich af hoe u zonnepanelen moet onderhouden. Hier helpt de natuur u een handje bij! Een regenbui zorgt ervoor dat het meeste vuil wordt weggespoeld. Vergeet echter niet om het dak eens in de zoveel tijd te controleren op stof en vuil. Stof en vuil kunnen het rendement van de zonnepanelen namelijk verlagen. Vooral in zonnige landen is de kans groter dat er een laagje stof op de panelen komt te liggen. Onze tip is om zo nu en dan een doekje over de panelen te halen. In dit blog geven we meer schoonmaaktips.

Zonnepaneel camper natuur

Hoeveel leveren zonnepanelen op?

Hoeveel zonnepanelen uiteindelijk opleveren, is allereerst afhankelijk van het weer. Zonnepanelen hebben namelijk meer rendement op een mooie zonnige dag. Regen en wolken belemmeren de energielevering. Daarnaast heeft ook het seizoen invloed op het rendement. In de zomer ligt het rendement van zonnepanelen vaak hoger dan in de winter. In de zomer is het namelijk langer licht, staat de zon hoger en is er meer uv-straling.

Wilt u meer weten over de werking van zonnepanelen op uw camper? Neem dan gerust contact met ons op. Wij helpen u graag!