Welke regels en wetten gelden er op vakantie?

Velen herkennen het misschien wel. “Mag ik hier nu wel parkeren of niet? Waar staat dat gele bordje voor? En wat moet ik doen bij pech onderweg?” Vragen over regelgeving in het buitenland. Vaak weet u niet precies welke regels er gelden in uw vakantieland. Geen paniek.

Wij geven hier alvast informatie over de belangrijkste wetten en regels die u moet weten van drie populaire vakantiebestemmingen: Frankrijk, Duitsland, Italië.

Op vakantie in Frankrijkfranse vlag

In Frankrijk mag u alleen vrij overnachten met toestemming van grondeigenaar of politie. Daarnaast mag u op elke plek waar een personenauto mag parkeren, vrij overnachten. Kortom, overal waar u mag parkeren, mag u overnachten. Maar niet langer dan één week. Langs de snelweg mag dat maar 24 uur en voor campers op speciaal ingerichte parkeerplaatsen.

In Frankrijk moet u tol betalen op de snelweg. Als u geen tol wilt betalen, is er altijd een alternatieve route, maar die is natuurlijk minder snel. Via de app ‘Peago’ kunt u heel eenvoudig alternatieve routes vinden. Daarnaast heeft u een creditcard of contant geld nodig om voor de tol te betalen, pinnen kan dus niet. Houd daar van te voren rekening mee. Als u regelmatig naar Frankrijk reist (meer dan 1x per jaar) dan is een tolbadge wellicht een beter idee.

Belangrijk om te weten is dat bij een snelweg met drie banen het verboden is voor voertuigen die meer dan 3,5 ton wegen om op de derde baan te rijden. Vergeet ook niet de gele veiligheidshesjes voor het geval u pech onderweg mocht krijgen. Deze zijn verplicht. Daarnaast is flitspaalsignalering op de navigatie in Frankrijk verboden. Pas ook op voor zogenaamde ‘nepagenten’ langs de snelweg, vooral tussen 02.00 uur en 6.00 uur ‘s nachts.

duitse vlagRegels in Duitsland

In Duitsland mag u op straat, op parkeerplekken en langs de snel weg maximaal maar 24 uur blijven staan op één plek. Mocht u in de winter op vakantie gaan naar Duitsland dan gelden strenge regels omtrent winterbanden. Uw auto of camper moet voldoende ruitensproeiervloeistof bevatten en voorzien zijn van winterbanden. Zo niet, dan kunt u een boete van minimaal €40,- verwachten.

Bij pech onderweg is een gevarendriehoek verplicht, eveneens als de gele veiligheidsvestjes voor bestuurder en passagiers. Alle voertuigen die van spiegel tot spiegel breder zijn dan 2 meter moeten op de snelweg de rechterbaan aanhouden.

In een aantal gebieden in Duitsland is de milieusticker verplicht. Dit geldt met name in de grote steden en in een deel van het Ruhrgebied. Deze milieuzones worden aangegeven door middel van borden.

Italiaanse wetgevingItaliaanse vlag

In Italië mag je vrij overnachten met toestemming van de grondeigenaar, mits de plek NIET is:

  • op minder dan 1 km van de bebouwde kom;
  • binnen 50 meter van de nationale wegen;
  • binnen 150 meter van plaatsen waar drinkwater gewonnen wordt;
  • binnen 100 meter van historische of kunstzinnige monumenten.

In Italië moet ook tol betaald worden voor de snelweg, eveneens met creditcard of contant. In tegenstelling tot Frankrijk is het in Italië vrij lastig om tolwegen te vermijden. In de winter zijn winterbanden en sneeuwkettingen verplicht op plekken waar dat met borden is aangegeven. Het is daarom altijd aan te raden om in deze periode sneeuwkettingen bij u te hebben. Bij pech onderweg zet u waarschuwingslichten aan, plaatst u een gevaren driehoek (50 meter voor het voertuig) en moeten alle inzittenden veiligheidshesjes aan.

Ook Italië heeft diverse milieuzones, waar een milieusticker verplicht is. Denk aan de steden Rome, Florence, Genua, Bologna en Milaan.

Meer informatie nodig?

Op de website van NKC, is nog meer informatie te vinden over regelgeving per vakantieland. Ook voor andere vakantielanden is genoeg informatie te vinden. Bekijk deze website gerust eens voordat u op vakantie gaat. Dat kan u een hoop ‘gedoe’ besparen.