Vrijwilliger bij de grootste camperclub van Nederland

Nederland staat bekend om zijn enthousiaste kampeerders. Elke zomer staan de campings dan ook weer vol met caravans en campers. Niet alleen op de campings maar ook op diverse camperlocaties zijn enthousiaste camperaars te vinden die met hun camper heel Europa doortrekken. De meeste camperaars zijn aangesloten bij een campervereniging. Eén van de grootste camperverenigingen van Europa is de Nederlandse Kampeerauto Club (NKC).

Wij zijn nieuwsgierig naar het ‘reilen en zeilen’ van zo’n vereniging. Hoe gaat het in zijn werk, wat is het voordeel van een lidmaatschap en wat doet een camperclub precies? Wij vroegen daarom Wim de Wolf om onze vragen te beantwoorden. Wim is een enthousiaste vrijwilliger bij de NKC en camperaar in hart en nieren. Lees hier zijn verhaal.

wim-de-wolf-nkc-600

Wat is uw rol binnen de NKC?

Wim is al 14 jaar vrijwilliger bij de NKC. Met in totaal drie verschillende functies is hij de hele week in de weer voor de NKC. In de eerste plaats als projectleider camperplaatsen Nederland. In deze functie verzorgt hij samen met nog 7 andere camperplaats-specialisten voor het campervriendelijk maken van Nederland. Dit houdt in dat ze veel met andere partijen samenwerken, zoals de SVR, Staatbosbeheer en VeKaBo, om zoveel mogelijk camperplaatsen in Nederland te realiseren.

Daarnaast is hij samen met nog een vrijwilliger moderator Nederland van de website en de app “Campercontact”. Campercontact is een website voor iedereen in Europa die op zoek is naar een geschikte camperplaats. Camperaars kunnen zelf camperlocaties en routes aangeven en Wim controleert deze vervolgens met nog 20 andere vrijwilligers. De mooiste routes komen op de NKC website.

Tot slot is Wim ook beursmedewerker binnen de NKC. Kortom, het is duidelijk dat Wim zich voor 100% inzet als vrijwilliger bij de NKC.

Wanneer bent u in contact gekomen met de NKC?

Wim is in contact gekomen met de NKC vanwege zijn werk als directeurgemeentewerken i.v.m. realiseren van camperplaatsen. “In 2000 heb ik samen met enkele grensgemeenten een campertour georganiseerd ter gelegenheid van de officiële opening van twintig camperplaatsen links en rechts van de grens.” Deze samenwerking met de NKC zorgde ervoor dat Wim in 2000 lid werd van de camperclub. “In mijn werk bij de gemeente was ik altijd al geïnteresseerd in reizen en toerisme, dus dat paste goed bij elkaar.”

Wat heeft een camperclub, zoals de NKC allemaal te bieden?

De NKC biedt volgens Wim ontzettend veel voordelen voor de kampeerliefhebber met een camper. Wim zegt zelf met een lach: “Wij zijn eigenlijk de ANWB, maar dan voor mensen met een camper.” Leden krijgen bij ons 9 keer per jaar ons clubmagazine de Kampeerauto. In dit blad staan interessante onderwerpen over reizen, campers en nieuwe camperplekken. Hier smullen echte camperaars van, zelfs zo erg dat er een digitale versie van het blad moest komen voor de overwinteraars in het buitenland.”

Jaarlijks ontvangt ieder lid twee dikke camperplaatsenboeken met bijna 12000 camperlocaties in heel Europa en de gratis ACSI-campingcard voor de voordeelcampings.

Wim vertelt verder dat men zich ook bij de NKC kan verzekeren. Het voordeel van de NKC is, dat het ook gerund wordt door echte camperliefhebbers. Dus men weet waar ze het over hebben, dat maakt volgens Wim de communicatie met de NKC-verzekering een stuk makkelijker.

Daarnaast kunnen leden bij de NKC terecht voor gratis technisch- en juridisch advies, bijvoorbeeld bij de aankoop van een camper. Leden van de NKC kunnen ook deelnemen aan groepsreizen en evenementen die regelmatig door vrijwilligers worden georganiseerd. Ook bestaat er voor leden een speciale CCI-NKC kaart die veel voordelen en kortingen biedt bij campings of veerdiensten e.d. Verder krijgen de leden ook gratis toegang tot de App van Campercontact.nl met bijna 17000 camperlocaties, die zelfs ook offline werkt.

De mooiste ervaring in 14 jaar vrijwilliger bij NKC…

Wim is zelf al 14 jaar lid van de NKC. De mooiste ervaring vindt hij zelf toen hij tijdens een vergadering op het hoofdkantoor in Soesterberg door de voorzitter de “Zilveren NKC speld” kreeg overhandigd. De “Zilveren NKC speld” staat binnen de vereniging voor goede inzet van het vrijwilligerswerk binnen de vereniging. Wim is blij dat door dit gebaar zijn inzet bij de club werd gewaardeerd. Hij doet zijn werk binnen de club dan ook met veel plezier en enthousiasme.

Kunt u tot slot nog iets vertellen over uw eigen camperervaringen?

Samen met zijn vrouw was Wim al 23 jaar lang een fervent kampeerder met de caravan. “Wij gebruikten de caravan eigenlijk al als camper. Op een gegeven moment moest er een nieuwe caravan komen en een nieuwe trekauto, dan ga je wel even nadenken. De stap naar een camper was toen snel gemaakt in 1999.” Wim waardeert de enorme vrijheid die de camper biedt, omdat hij op veel plekken kan parkeren en overnachten. In totaal zijn er drie plekken op de wereld die Wim in het bijzonder zijn bijgebleven tijdens het reizen met zijn camper.

De eerste was in Turkije in het gebied Cappadocië, een tufsteenlandschap, waar het uitzicht zich kenmerkte door gekleurde luchtballonen die langs de hoge grijze bergen afdaalden naar het dal. “Dat was een mooi gezicht.”

De tweede plek was boven in Noorwegen op de grens bij Rusland, waar Wim en zijn vrouw hebben gestaan aan de Barentsz-Zee. “Het bijzondere aan deze plek was, dat hier de zon niet ondergaat.”

Tot slot heeft Wim de Etnavulkaan op Sicilië als een bijzonder ervaring beleefd. “Er lag sneeuw op devulkaanberg, maar als je de sneeuw wegschoof, kwamen er warme stenen onder vandaan, heel bijzonder.”

Wilt u meer weten over de NKC of over het worden van vrijwilliger bekijk dan eens de website van NKC voor meer informatie.