Tips voor winterreizen met de camper…

Wat betreft de auto zijn de volgende aandachtspunten van belang:

 1. Winterbanden. Zijn meestal niet expliciet verplicht, behalve in Finland en Zweden, maar bij gladheid toch rijden zonder winterbanden betekent grote kans op aansprakelijkheid en een boete bij schade. Controleer voor vertrek de specifieke wetgeving per land.
 2. Sneeuwkettingen. Thuis oefenen in het omleggen is aan te raden. Neem werkhandschoenen, oude jas en een knielmatje mee,want vaak zijn de straat, de banden en de omgeving erg vies. Sneeuwkettingen zijn verplicht op trajecten die zijn aangegeven met het ronde blauwe bord met daarop afgebeeld een band met sneeuwketting.
 3. Ruitensproeierantivries. Bij pekel gaat het snel op, dus neem voldoende reserve mee. Ruitenvloeistof met antivries is wettelijk niet verplicht in de winter, maar ontstaat er een ongeluk en heeft de bestuurder de vloeistof niet gebruikt, dan bestaat de kans op een boete en een aansprakelijkheidsstelling voor het ongeluk.
 4. Slot ontdooier. Nooit in de auto leggen, maar altijd in een handtasje, jas- of broekzak doen. Burstner Argos A-747-2G
 5. IJskrabbers meenemen, want ze kunnen in de kou makkelijk breken.
 6. Spuitbus ontdooispray. Is naast krabbers ook handig.
 7. Deurrubbers. Van tevoren behandelen tegen vastvriezen met speciale stiften of talkpoeder.
 8. Sleepkabel. Voor wie onverhoopt van de weg glijdt of vast komt te zitten.
 9. Startkabels. Voor als de accu bij extreme kou onvoldoende capaciteit blijkt te hebben.
 10. Zaklantarens met goede reservebatterijen voor noodgevallen.
 11. Reserve motorbrandstof. Voor nood, zoals bij vast komen te staan, verkeersvertraging en gesloten pompstations.
 12. Plakband, de brede aluminiumkleurige. Om portiersloten vrij van sneeuw te houden bij parkeren.
 13. Veiligheidshesjes. Deze zijn in steeds meer landen verplicht om te dragen tijdens een ongeluk, al zijn de regels niet uniform. Maar ook als het niet verplicht is, biedt het wel meer veiligheid, zeker in de donkere wintertijd en bijvoorbeeld tijdens het omleggen van sneeuwkettingen.