Tips voor uw camperstalling

De zomervakantie is alweer bijna voorbij en het zomerkampeerseizoen loopt ten einde. Als u niet gaat kamperen in de winter, is het tijd om uw camper te stallen. Er zijn een aantal belangrijke zaken waar u op moet letten bij de stalling. Zeker wanneer u uw caravan of camper voor een langere periode gaat stallen, is het verstandig om goede voorzorgsmaatregelen te nemen. Wij geven u graag een aantal tips waar u op moet letten.

camper caravan stalling

Waarom is voorbereiden op stalling belangrijk?

Door uw camper goed schoon te maken en voor te bereiden op de winterstalling, voorkomt u problemen met bijvoorbeeld het starten na de stalling of het bevriezen van het schoon- en vuilwatersysteem. Een schone camper of caravan trekt minder snel ongedierte aan en blijft daardoor in een betere conditie tijdens het verblijf in de stalling. Hieronder geven wij u nog een aantal aanvullende tips:

1. Bandenspanning

band hymerVoordat uw caravan of camper in de stalling gaat, is het belangrijk dat u de bandenspanning tot maximaal 2 Bar boven de voorgeschreven waarde verhoogt. Hierdoor voorkomt u vlakke stukken op het loopvlak en kunt u na het stallen comfortabel blijven rijden. De wielen worden optimaal ontlast op het moment dat u de caravan of camper op bokken zet. Doet u dit niet, plaats de camper of caravan dan het liefst op een vlakke ondergrond.

2. Handrem en wielkeggen

Trek de handrem van de camper niet aan, zodat de handremkabel niet kan bevriezen of vastroesten. Gebruik ook geen versnelling (in geval van een camper). De versnelling in neutrale stand zorgt ervoor dat de tandwielen niet kunnen beschadigen. Plaats voor extra stevigheid wielkeggen voor en achter de wielen om wegrollen te voorkomen.

3. Brandstoftank en gasflessen

Zorg ervoor dat de brandstoftank helemaal vol is om condensvorming in de tank te voorkomen. Houd bij dieselbrandstof rekening met zomer- en winterdiesel. Winterdiesel is aan te raden voor de stalling. We raden aan om de camper af en toe eens uit de stalling te halen om ermee te rijden. Vul op dat moment de brandstoftank helemaal aan voordat u de camper weer gaat stallen. Daarnaast ontkoppelt u de gasflessen in verband met de verzekering.

4. Schoon- en vuilwatertank

Zorg ervoor dat de vuil- en schoonwatertank leeg zijn. Door deze tanks en de boiler schoon te maken en daarna af te tappen, blijven de waterleidingen en de kranen vrij van water. Hierdoor kunnen de kranen en leidingen niet bevriezen. Bij ons zijn speciale schoonmaakmiddelen voor tanks en boilers verkrijgbaar.

schoonmaakartikelen

5. Motoraccu en boordaccu

Voor de camper volstaat het uitzetten van de hoofdschakelaar en de autoradio. U kunt ook het frontje eraf halen en dan 1 x per 2 maanden de camper uit de stalling halen. Als u er een uurtje mee rijdt, blijven de accu’s in conditie en blijven alle bewegende delen soepel lopen. Is dit niet mogelijk? Als de stalling is uitgevoerd met een stroomaansluiting, dan is deze te gebruiken in combinatie met een tijdschakelaar zodat de accu’s op tijd worden bijgeladen.

6. Luchten

Het is belangrijk om uw caravan of camper te luchten. Dit doet u door de kussens op hun kant te leggen, de deuren open te laten staan en de ventilatieluiken op de ventilatie stand te zetten. Let daarbij ook op de koelkastdeur: sluit deze nooit helemaal af. Dit voorkomt na de stalling een nare lucht in de koelkast. Kunnen de deuren niet open blijven, plaats dan een vochtvreter in de spoelbak. Let op, het absorptie middel is een sterk bijtend materiaal!

7. Bovag onderhoudsbeurt

En tot slot: ga naar uw camper dealer voor een Bovag onderhoudsbeurt. Het is belangrijk om uw camper nog één keer na te laten kijken, voordat hij de stalling ingaat. Uw vakkundige camperdealer zorgt er dan voor dat uw mobiele reisgenoot helemaal klaar is voor de stalling.

bovag