Tips voor kamperen in de winter

De handen warmen bij het kampvuur, genietend van warme chocolademelk midden in de natuur… ziet u uzelf al kamperen in de winter? Beleef de mooiste winteravonturen met uw camper of caravan. Zelfs wanneer u op wintersport gaat. Om van uw winter kampeervakantie een succes te maken, geven wij u graag een aantal tips mee.

Reizen met de camper of caravan in de winter

Om de reis naar uw vakantieland veilig te laten verlopen, zijn een aantal dingen van belang. We adviseren u om deze tips te lezen, zodat u de juiste voorbereidingen kunt treffen.

Winterbanden

Zowel voor de camper als voor de trekauto van de caravan zijn winterbanden geen overbodige luxe. In landen zoals Duitsland, Zweden en Finland zijn winterbanden zelfs verplicht. Wanneer u in deze landen geen winterbanden heeft, bent u niet verzekerd in geval van schade. Wij adviseren u om altijd van tevoren de wetgeving te controleren van het land waarin u reist.

Kamperen in de winter

Sneeuwkettingen

Wij raden ten zeerste aan om sneeuwkettingen mee te nemen. Ook kunt u denken aan werkhandschoenen, een oude jas en een knielmatje, zodat u de sneeuwkettingen er gemakkelijk omheen kunt leggen. Sneeuwkettingen zijn verplicht op trajecten die zijn aangegeven met het ronde blauwe bord met daarop een band met sneeuwketting afgebeeld. Oefen van te voren met het leggen van de sneeuwkettingen, zodat u tijdens de reis snel door kunt.

Ruitensproeier en slotontdooier

Bij pekel gaat de ruitensproei vloeistof snel op, dus neem voldoende reserve mee. Ruitenvloeistof met antivries is wettelijk niet verplicht in de winter, maar hiermee voorkomt u vervelende ongelukken en blijft uw zicht altijd optimaal. Ook een slotontdooier kan handig zijn. Stop deze altijd in uw handtas, jas- of broekzak, zodat de slotontdooier niet bevriest.

IJskrabbers en deurrubbers

Neem voldoende ijskrabbers mee, want in de kou kunnen ze gemakkelijk breken. Op deze manier kunt u altijd zorgen voor optimaal zicht. Naast ijskrabbers is een spuitbus ontdooispray heel handig. Behandel ook de deurrubbers van tevoren met speciale stiften of talkpoeder tegen bevriezen.

Sleepkabel en startkabels

Neem altijd een sleepkabel mee voor het geval dat u of iemand anders onverhoopt van de weg glijdt of vast komt te zitten. Startkabels zijn handig als de accu bij extreme kou onvoldoende capaciteit blijkt te hebben.

Kamperen in de winter

Zaklantarens en plakband

Neem voor noodgevallen ook zaklantarens mee met goede reservebatterijen. Aluminiumkleurig plakband kan ook fijn zijn om portiersloten vrij te houden van sneeuw.

Veiligheidshesjes

Veiligheidshesjes zijn in steeds meer landen verplicht om te dragen na een ongeluk of bij pech onderweg. Maar ook als het niet verplicht is, biedt het wel meer veiligheid. Zeker in de donkere wintertijd en bijvoorbeeld tijdens het leggen van de sneeuwkettingen.

Eenmaal op bestemming en dan?

Veilig aangekomen op uw bestemming wilt u maar één ding: genieten. Om uw vakantie zo vlekkeloos mogelijk te laten verlopen, geven we u graag een aantal adviezen.

Kies altijd voor een plek in de zon op de camping, zodat uw caravan of camper minder energie verbruikt. Het is ook aan te raden om een plasticzak over de disselkop te doen om bevriezing door smeltwater te voorkomen. Om lekkages te voorkomen is het verstandig om het dak van uw caravan of camper elke dag sneeuwvrij te maken, mocht het hebben gesneeuwd. Vergeet niet om tijdens het koken of de afwas te ventileren, zodat het vocht niet blijft hangen.

kamperen in de winter

Uiteraard is een goede en tegen kou bestendige elektriciteitskabel ook belangrijk. Probeer zoveel mogelijk te voorkomen dat de kabel de grond raakt en maak hem elke dag even sneeuwvrij. En als laatste en misschien wel het belangrijkste, zorg voor goede verwarming. Laat het verwarmingssysteem van te voren nakijken en zorg voor voldoende flessen propaangas, die tegen bevriezing kunnen. Een extra gaskacheltje kan ook verstandig zijn.

Meer informatie

Wilt u weten of uw caravan of camper geschikt is voor winterreizen? Kom gerust eens bij ons langs in de showroom voor een persoonlijk advies van één van onze medewerkers. Bekijk ook eens onze galerie, waar mooie (winter)vakantiefoto’s staan van onze klanten.