Tips voor het stallen van caravans & campers

Wanneer u de caravan of camper voor een langere tijd gaat stallen, zoals tijdens de winterstalling, is het verstandig voorzorgsmaatregels te nemen. Naast goed schoonmaken en het uitnemen van de proviand voorraad zijn er nog meer zaken waar je aan kan denken.

Als leidraad kan je gebruik maken de volgende tips:

 1. De bandenspanning verhogen tot maximaal 2 bar boven de voorgeschreven waarde. Hierdoor worden vlakke stukken op het loopvlak voorkomen en kun je comfortabel blijven rijden. Wanneer je zeer lange tijd de camper niet gebruikt, kun je de camper ook op bokken zetten, waardoor de wielen worden ontlast.
 2. Handrem niet aantrekken. Hiermee voorkom je dat de handremkabel kan gaan bevriezen of vast roesten, waardoor je de caravan of camper niet meer kunt verplaatsen.
 3. Plaats de caravan of camper op een vlakke ondergrond.
 4. De versnellingspook [alleen bij camper] in de vrij stand zetten om eventuele beschadigingen van de tandwielen te voorkomen.
 5. Plaats wielkeggen voor en achter de wielen om wegrollen te voorkomen, de caravan of camper staat immers niet op de handrem of in de versnelling.

camper caravan stallen

 1. De brandstoftank helemaal vol om condensvorming in de tank te voorkomen. Hierdoor start de motor gemakkelijker.
 2. Ontkoppel de motoraccu en boordaccu. Sluit ze aan een zogenaamde druppellader. Hierdoor blijven de accu’s in conditie, indien de stalling is uitgevoerd met een boomaansluiting dan is deze te gebruiken in combinatie met een tijdschakelaar zodat de accu’s op tijd worden bijgeladen.
 3. De schoon -en vuilwatertanks en de boiler aftappen, de waterleidingen en de kranen vrij van water maken.
 4. Ontkoppel de gasflessen, in de meeste stallingen mogen gasflessen niet blijven zitten, i.v.m. de verzekering.
 5. Open de ventilatieluiken van het woondeel waardoor de warme (vochtige) lucht kan ontsnappen. Laat deze in een overdekte stalling open staan.
 6. Kan het dakluik niet open blijven, plaats dan een vochtvreter. Zet de vochtvreter in de spoelbak, indien hij overloop, kan er geen waterschade ontstaan.
 7. Zet de losse kussens op hun kant. Hierdoor kunnen de kussens goed luchten.
 8. Sluit nooit de koelkast deur af. Dit verkomt een nare lucht in de koelkast.
 9. Open toilet -en kastdeuren, zodat ook deze kunnen luchten.