Beschikt u over het juiste rijbewijs voor uw camper?

Camper En Bijbehorende Rijbewijs

Om in een camper te mogen rijden heeft u rijbewijs B, C1, C, D1 of D nodig. Welk rijbewijs u nodig heeft hangt af van het gewicht en het aantal zitplaatsen van uw camper. Deze informatie vindt u op uw kentekenbewijs. Met het gewicht van uw camper wordt het lege gewicht + het maximale laadvermogen bedoeld. Wij leggen hieronder aan u uit welke rijbewijzen voor campers er zijn en voor welk type campers deze geschikt zijn.

Rijbewijs uit categorie B

Voor de meeste camperbezitters zijn rijbewijs B, C1 en C van belang. Met een rijbewijs B mag u een camper besturen met een maximummassa van 3500 kg. Ook moet de camper dan ingericht zijn voor het vervoeren van maximaal 8 personen, exclusief de bestuurder.

Camper En Bijbehorende Rijbewijs

Rijbewijs uit categorie C

Is het gewicht van uw camper meer dan 3500 kg? Dan heeft u een rijbewijs uit categorie C nodig. Maar wat is het verschil tussen een rijbewijs C en C1? Wanneer het gewicht van uw camper zich bevindt tussen 3.500 kg en 7.500 kg, is een rijbewijs C1 voldoende. Is uw camper zwaarder dan 7.500 kg? Dan moet u in het bezit zijn van een rijbewijs C. Als u het rijbewijs C heeft gehaald, heeft u automatisch ook rijbewijs C1.

Rijbewijs uit categorie D

Wat zijn de verschillen tussen een rijbewijs D en D1? Met een rijbewijs D1 mag u 8 tot 16 personen vervoeren. Ook mag uw camper niet langer zijn dan 8 meter. Is uw camper toch langer? Dan heeft u een D rijbewijs nodig. Met een rijbewijs uit categorie D mag u meer dan 16 mensen vervoeren en hoeft u geen rekening te houden met de maximummassa van uw camper.

Alles in één overzicht

Om alles nog eens duidelijk samen te vatten, zetten we alle genoemde informatie voor u op een rijtje.

rijbewijs camper

Meer informatie?

Heeft u vragen over uw camper en het passende rijbewijs? Of bent u nog op zoek naar een geschikte camper? Neem gerust contact met ons op of kom de campers in onze showroom bekijken.