Op reis barbecueën? Dat doet u zo!

Bent u ook zo gek op barbecueën? De geur en smaak van barbecuevlees maakt een zomerdag toch wel echt compleet. Des te meer een reden om ook op reis de barbecue erbij te pakken! Maar waar moet u op letten als u gaat barbecueën op de camping? Wij geven u een aantal tips.

BBQ camping

Een reisbarbecue

Denkt u al snel dat een barbecue te groot is om mee te nemen op vakantie? Gemiste kans! Er zijn namelijk diverse barbecues die heel makkelijk mee te nemen zijn als u gaat kamperen. Denk bijvoorbeeld aan de Weber Go Anywhere. Maar ook andere merken hebben compacte varianten van hun barbecues. Natuurlijk kunt u ook kiezen voor een wegwerpbarbecue. Al voor een paar euro kunt u heerlijk barbecueën bij uw camper of caravan!

Let op de regels

Het is niet overal toegestaan om op kolen te barbecueën. Als er bijvoorbeeld een groot risico op bosbranden is, kunnen campings het verbieden. In sommige landen is het zelfs verboden om op gas te barbecueën. Laat u hierover dus eerst goed informeren voordat u het barbecuevlees in ‘huis’ haalt.

Vlees kopen

Als u in Nederland bent, weet u waarschijnlijk precies welk vlees u wilt. Maar als u in het buitenland verblijft, kan het nog wel eens lastig zijn om dit vlees ook daadwerkelijk te bestellen. Want hoe legt u uit dat u zin heeft in een lekker stukje ossenhaas? Op BBQ Proof vonden wij een handige lijst met vleessoorten in het Engels, Frans, Duits, Spaans en Italiaans. Handig om bij u te hebben als u naar de slager gaat!

Nederlands   Engels            Frans Duits  Spaans Italiaans
Bavette Skirtsteak Bavette/Faux filet Bavet Filete de falda Lombatello
Entrecote Ribsteak Entrecote Zwischen-rippenstuck Solomillo Bistecca di lombo
Longhaas Hanger steak Onglet Saumfleisch Bistec colgado Lombatello
Ossenhaas Tenderloin Filet de boeuf Ochsenlende Solomillo de ternera Filetto di manzo
Rib-eye Rib-eye Traine de cÔte Hochrippe Ojo de costilla Meta’schiena
Rosbief Rumproast Rosbif Rostbraten Rosbif Rosbiffe
Staartstuk Rumpcap Picanha Tafelspitze Picanha Punta di scamone

Bron: BBQproof.nl

En nu aan de slag!

Als u zeker weet dat barbecueën toegestaan is op de camping en als u het juiste vlees gekocht heeft, kunt u aan de slag. Maar hoe bakt u het lekkerste vlees op de barbecue?

Verdeel de barbecue in twee zones

Leg niet de hele barbecue vol met kolen maar leg de kolen op één helft. Daardoor creëert u een hete en een koelere zone. U kunt bijvoorbeeld eerst uw vlees lekker aanbakken boven het hete gedeelte totdat u rondom een mooi bruin kleurtje ziet. Daarna legt u het vlees op de koelere zone om na te garen tot de gewenste kerntemperatuur.

Meet de vlees- of vistemperatuur

Als u het vlees of de vis eenmaal op de barbecue heeft liggen, is het belangrijk om de kerntemperatuur in de gaten te houden. U wilt immers natuurlijk niet een droog stukje vlees! Een goede thermometer die makkelijk in gebruik is en snel en goed de temperatuur aan kan geven is daarom belangrijk. Een prima thermometer koopt u bijvoorbeeld bij de Ikea. Heeft u zin in medium rare rundvlees? Dan moet de kerntemperatuur bijvoorbeeld tussen de 55 en de 58 graden zijn! Op deze website vindt u de belangrijkste kerntemperaturen.

BBQ camping

Voorkom dat vlees of vis vast komt te zitten

Iedereen kent dat wel; een hamburger die losgetrokken moet worden van het rooster. Dat is niet zo fraai. Onze tip: Begin altijd met een schoon rooster. Pak daarna een keukenpapiertje en bevochtig deze licht met olijfolie. Hiermee vet u het schone rooster in. Tijdens het bereiden wacht u met het draaien van het vlees totdat het vanzelf loskomt van het rooster. Dit is het juiste moment om te draaien voor een mooie krokante buitenkant.

Komen er tijdens het barbecueën toch wat verkoolde restjes aan het rooster? Borstel tussendoor het rooster even schoon met een stalen borstel. Daarna herhaalt u de truc met het keukenpapiertje. U zult zien dat de olie ook ervoor zorgt dat zwarte resten verdwijnen van het rooster.

Voor vis hebben we de volgende tip: Leg eerst enkele schijfjes citroen op het rooster. Leg daar de vis op. De kwetsbare vis kan hierdoor nooit plakken aan het rooster. En bijkomend voordeel is dat de citroen een vleugje fris toevoegt aan de vis. De plakjes citroen gooit u na gebruik weg. Die hebben hun werk gedaan.

Denk aan de hygiëne

Denk eraan dat u op de camping ook schoon werkt! Het laatste dat u wilt is ziek worden op vakantie. Maak daarom altijd uw barbecuegereedschap tussendoor schoon, zorg ervoor dat u uw eten goed gaart en voorkom kruisbesmetting.

Denk aan de veiligheid

Een ongeluk zit in een klein hoekje! Houd uw veiligheid én die van anderen daarom altijd in de gaten. Let bijvoorbeeld op waar u de barbecue neerzet, zodat niemand erover kan struikelen. En een emmer water naast de barbecue is ook aan te raden. Als er een kooltje op uw voet terecht komt of als er een brandje ontstaat, is water geen overbodige luxe om bij de hand te hebben!

Eet smakelijk!

Het team van Gelderse Camper Centrale wenst u een hele fijne vakantie toe. En met deze tips staat niets een heerlijke barbecue in de weg. Eet smakelijk!