Op pad met uw camper

Als u op pad gaat met uw camper checkt u vast voor vertrek uw verlichting en de bandenspanning. Ook rijdt u langs het benzinestation om uw tank te vullen. Maar het is ook belangrijk om te kijken of u de juiste reisdocumenten bij u heeft. Wat zijn de reisdocumenten die u nodig heeft? Wij leggen het graag uit.

Burstner Lyseo 2017

Beschikt u over het juiste rijbewijs?

Om in een camper te mogen rijden heeft u rijbewijs B, C1, C, D1 of D nodig. Welk rijbewijs u nodig heeft hangt af van het gewicht en het aantal zitplaatsen van uw camper. Deze informatie vindt u op uw kentekenbewijs. Met het gewicht van uw camper wordt het lege gewicht + het maximale laadvermogen bedoeld.

Voor de meeste camperbezitters zijn rijbewijs B, C1 en C van belang. Met een B rijbewijs mag u een camper besturen met een maximaal toegestaan gewicht van 3500 kg. Ook moet de camper dan ingericht zijn voor het vervoeren van maximaal 8 personen, exclusief de bestuurder.

Is het maximaal toegestaan gewicht van uw camper meer dan 3500 kg? Dan heeft u een rijbewijs uit categorie C nodig. Maar wat is het verschil tussen een C1 en een C rijbewijs? Wanneer het maximaal gewicht van uw camper zich bevindt tussen 3.500 kg en 7.500 kg dan is een C1 rijbewijs voldoende. Is uw camper zwaarder dan 7.500 kg? Dan moet u in het bezit zijn van een C rijbewijs.

Met een rijbewijs uit categorie D hoeft u geen rekening te houden met het maximaal gewicht van uw camper. Maar heeft u een D1 rijbewijs en een camper met 8 tot 16 zitplaatsen? Dan mag uw camper niet langer zijn dan 8 meter. Is uw camper toch langer? Dan heeft u een D rijbewijs nodig. We zetten het voor u op een rijtje.

Welk rijbewijs heb je nodig voor een camper

Het kentekenbewijs

Misschien is het u al opgevallen. Het RDW geeft sinds 1 januari 2014 geen papieren kenteken meer af, maar een kentekencard. Het nieuwe kentekenbewijs vervangt hiermee het tweedelige papieren kentekenbewijs. Belangrijke gegevens van u en uw voertuig staan nu op een handig creditcardformaat.

Wilt u weten over hoeveel zitplaatsen uw camper beschikt? Ook dit staat op uw kentekenbewijs. Tijdens het rijden mogen alleen zitplaatsen worden gebruikt die daarvoor zijn bedoeld. Dus geen losse of tijdelijke zitplaatsen. Daarnaast moeten deze zitplaatsen voorzien zijn van goedgekeurde gordels.

Heeft u nog vragen over uw camper en de daarbij behorende papieren? Of wilt u meer informatie over onze campers? Neem gerust contact met ons op of kom eens langs in onze showroom in Barneveld.