Op een nostalgische ontdekkingsreis in Gelderland

Ons eigen land heeft veel te bieden voor fiets- en wandelliefhebbers. Elke provincie in Nederland heeft zo zijn eigen schoonheden. In deze reeks zullen wij van elke provincie de hoogtepunten voor u uitlichten. Met in dit blog Gelderland. Ontdek al het moois van Gelderland en laat u inspireren door deze 3 schitterende natuurlandschappen.

Klein Afrika- het Kootwijkerzand

Klein Afrika: zo kunt u het landschap van het Kootwijkerzand zeker noemen. Het 700 hectare grote natuurgebied is een uniek landschap. En het is de grootste zandverstuiving van West-Europa! Het kan er wel tot 60 graden warm worden overdag en s ’nachts kan de temperatuur wel dalen tot onder de nul. Te midden van deze enorme zandverstuiving vindt u het historische zendstation Radio Kootwijk. Dit station dat oorspronkelijk werd gebruikt om contact te onderhouden met Nederlands-Indië is nog steeds architectonisch uniek. En het staat prachtig in contrast met de lege vlaktes en woestenijen.

Kootwijkerzand

Op safari in de Hoge Veluwe National Park

Het zal u ongetwijfeld als eerste opvallen als u het natuurgebied binnenkomt: de vele witte fietsen! U kunt die namelijk gratis lenen op het park en ze zijn ongekend populair. De connectie met kunst en natuur is nergens zo duidelijk zichtbaar als op Nationaal Park de Hoge Veluwe. Het park trekt dan ook veel bezoek vanuit het buitenland. Er gaan zelfs verhalen rond dat er ooit een tijd was dat er kangoeroes rondsprongen. Voordat u dit prachtparadijs bezoekt moet u wel even reserveren. Dat kunt u hier doen. Veel plezier in dit schitterende park en vergeet zeker niet om een bezoekje te doen aan het Kröller-Müller Museum!

de hoge veluwe

Ga op bezoek bij het middelpunt van Nederland in het Lunterse Buurtbosch

Het officiële geografische hart van Nederland is te vinden in het bos van Lunteren boven op de Lunterse Goudsberg. Een wandeling door dit bos leidt u langs vele ‘schatten’ die relatief onbekend zijn. Zo vindt u naast het middelpunt van Nederland ook uitkijktoren De Koepel, de Hessenhut en de grote zandgroeve. Het Buurtbosch heeft ook een interessant achtergrondverhaal. In 1862 werd de grond namelijk beplant door notaris Van Den Ham en werden er in totaal 600.000 dennen en 100.000 loofbomen geplant. Later werd de grond overgekocht door de gemeente. Doordat het bos door mensen is beplant heeft het een unieke vorm. Het heeft namelijk de vorm van bladeren. Dit is op luchtfoto’s goed te zien. Maar ook als u door het bos loopt, zult u merken dat alle paadjes in ovale vormen lopen. Een ding is zeker, u gaat naar een bos die u niet snel zult vergeten.

Lunterse Buurtbosch