Kamperen in de winter met de camper

Voor wie denkt dat kamperen alleen iets is voor in de zomer, heeft het mis. Ook in de winter is kamperen leuk en gezellig. U kunt dan ook prima kamperen als u op wintersportvakantie gaat. Zeker als u toch al in het bezit bent van een camper loont het om het appartement eens in te ruilen voor het huis op wielen.

In tegenstelling tot wat veel mensen denken, is winterkamperen niet alleen voor de ‘diehards’ en de avonturiers. Door de juiste voorbereidingen te treffen, kan iedereen genieten van kamperen in de sneeuw. Wij geven u graag een aantal tips en adviezen.

winter-kamperen

Tips voor winterreizen met de camper

Allereerst is het van belang dat u goed op de plaats van bestemming aankomt. Daarom eerst een aantal tips over hoe u uw reis zo aangenaam mogelijk kunt maken met de camper en de caravan. De volgende aandachtspunten zijn van belang:

 1. Winterbanden. Zowel voor de camper als voor de trekauto van de caravan zijn winterbanden geen overbodige luxe. In landen zoals Duitsland, Zweden en Finland zijn winterbanden zelfs verplicht, anders ben je niet verzekerd bij geval van schade. Controleer dus altijd voor vertrek de wetgeving van het land waarin u reist.
 2. Sneeuwkettingen. Net als winterbanden, zijn ook sneeuwkettingen zeer aan te raden om mee te nemen. Neem werkhandschoenen, een oude jas en een knielmatje mee, zodat u de sneeuwkettingen er makkelijk omheen kunt leggen. Sneeuwkettingen zijn verplicht op trajecten die zijn aangegeven met het ronde blauwe bord met daarop afgebeeld een band met sneeuwketting. Oefen van te voren met het leggen van de sneeuwkettingen, zodat u tijdens de reis snel door kunt.
 3. Ruitensproeierantivries. Bij pekel gaat de ruitensproeivloeistof snel op, dus neem voldoende reserve mee. Ruitenvloeistof met antivries is wettelijk niet verplicht in de winter, maar is wel enorm aan te raden. Hiermee voorkom je vervelende ongelukken en blijft je zicht altijd optimaal.
 4. Slot ontdooier. Neem een slotontdooier mee. Leg hem alleen nooit in de auto, maar stop hem altijd in een handtas, jas- of broekzak. Hierdoor is de kans klein dat de slotontdooier bevriest.
 5. IJskrabbers meenemen. Neem voldoende ijskrabbers mee, want in de kou kunnen ze makkelijk breken. Op deze manier kan je altijd zorgen voor optimaal zicht. Naast ijskrabbers is een spuitbus ontdooispray ook heel handig.
 6. Deurrubbers. Behandel de deurrubbers van tevoren met speciale stiften of talkpoeder tegen bevriezen.
 7. Sleepkabel. Neem altijd een sleepkabel mee voor als je zelf of iemand anders onverhoopt van de weg glijdt of vast komt te zitten.
 8. Startkabels. Startkabels zijn handig als de accu bij extreme kou onvoldoende capaciteit blijkt te hebben.
 9. Zaklantarens. Neem voor noodgevallen ook zaklantarens mee met goede reservebatterijen.
 10. Plakband. Neem ook breed aluminiumkleurig plakband mee om portiersloten vrij van sneeuw te houden bij parkeren.
 11. Veiligheidshesjes. Deze zijn in steeds meer landen verplicht om te dragen tijdens een ongeluk of pech onderweg. Maar ook als het niet verplicht is, biedt het wel meer veiligheid, zeker in de donkere wintertijd en bijvoorbeeld tijdens het leggen van de sneeuwkettingen.

winter-kamperen-02

Eenmaal op bestemming en dan?

Het is belangrijk om te weten of uw camper of caravan geschikt is voor winterkamperen. Tegenwoordig zijn de moderne caravans goed uitgerust met de juiste voorzieningen om ook bij strenge vorst comfortabel te kunnen kamperen. U gebruikt uw voortent tijdens het winterkamperen alleen als extra opslagruimte voor ski’s en dergelijke of als warmtesluis.

Kies op de camping altijd een plek in de zon, omdat de camper hierdoor minder energie verbruikt. Het is ook aan te raden om een plasticzak over de disselkop te doen om bevriezing door smeltwater te voorkomen. Om lekkages te voorkomen is het verstandig om het dak van uw caravan of camper elke dag sneeuwvrij te maken (mocht het hebben gesneeuwd). Vergeet niet om tijdens het koken of de afwas te ventileren, zodat het vocht niet blijft hangen.

Uiteraard is een goede en tegen kou bestendige elektriciteitskabel ook belangrijk. Probeer zoveel mogelijk te voorkomen dat de kabel de grond raakt en maak hem elke dag even sneeuwvrij. En als laatste en misschien wel het belangrijkste, zorg voor goede verwarming. Laat het verwarmingssysteem van te voren nakijken en zorg voor voldoende flessen propaangas, die tegen bevriezing kunnen. Een extra gaskacheltje kan ook handig zijn.

Wilt u weten of uw camper geschikt is voor winterreizen? Kom gerust eens bij ons langs in de showroom voor een persoonlijk advies van één van onze medewerkers.