Een camper als tweede huis

Op Valentijnsdag in 2014 kocht familie Besier hun eerste camper. Na een jaar wikken en wegen, viel de keuze op de Bürstner Nexxo T 660. Inmiddels is deze camper hun tweede huis en genieten ze volop van prachtige reizen. We vroegen Guus Besier om zijn reisbevindingen.

Albarracin, Spanje, reiservaring Bursnter
Albarracin, Spanje. Foto gemaakt door Gordana Besier.

Hoe is jullie reisdroom begonnen?

“We houden allebei van kamperen en hebben dit altijd met veel plezier gedaan. We hadden al jaren een caravan, maar we wilden toch eens verder kijken. We wilden zo graag blijven kamperen, maar we zagen dat niet meer zitten met de caravan. Het werd steeds lastiger om met onze grote caravan te rijden en in te parkeren. Toen besloten we ons te oriënteren op campers. We gingen naar beurzen en lezingen, speurden internet af en vroegen veel mensen om hun ervaringen. Dit hebben we een jaar lang gedaan.”

En toen kozen jullie voor een camper?

“Ja, met een camper ben je veel mobieler, het is makkelijker op de weg. Ook ervaar je optimaal rijgenot. En dat was precies wat wij zochten, omdat we een dagje ouder worden. Natuurlijk hoorden we ook wel tegenstanders. Zij zeiden dat je veel minder ziet met een camper rondom de camping, omdat je er niet even met je auto tussenuit kunt. Dit vinden wij achteraf allemaal heel erg meevallen. Het is maar waar je je op instelt. Wij nemen de elektrische vouwfietsen namelijk altijd mee en daarmee komen we overal. Het is gewoon een kwestie van wennen.”

Met een camper ben je veel mobieler.

Wat vonden jullie belangrijk aan een camper?

“We wilden dezelfde indeling in onze camper als die we hadden in onze caravan. We wilden een Frans bed en dus geen hoogslaper. Ook wilden we de keuken niet aan de deurkant. We bekeken welke types campers er allemaal waren en waar we ons in thuis voelden. Ook gingen we langs veel dealers.”

Burstner Nexxo camper
Bürstner Nexxo T 660. Foto gemaakt door Gordana Besier.

Waarom kozen jullie uiteindelijk voor Gelderse Camper Centrale?

“Barneveld was voor ons niet heel dichtbij, maar toch hebben we voor Gelderse Camper Centrale gekozen. We konden onze caravan inruilen en we vonden het heel plezierig om met Joop in gesprek te gaan. Hij haalt geen trukendoos uit de kast en hij is niet opdringerig. Hij is open en eerlijk en dat schepte meteen een band. Ook is het bedrijf heel netjes, alles ziet er keurig uit. Dat vinden wij heel belangrijk, want het is een hele aankoop. Onze camper is ons tweede huis. Gelderse Camper Centrale verzorgt ook het onderhoud van de camper, dat was nog een doorslaggevende factor.”

Waarom kozen jullie voor de Bürstner Nexxo T 660?

“Deze camper heeft alles wat wij wilden. We konden heel veel dingen aanpassen, helemaal naar onze smaak. De bekleding, een extra brede deur, TV en oventje erin, vloerverwarming, achteruitkijkcamera… het zit er nu allemaal op en in. Het comfort is daardoor flink verhoogd. En tot op heden hebben we absoluut geen spijt van de keuze voor deze Bürstner camper.”

Deze camper heeft alles wat wij wilden.

Waar gingen de reizen naar toe afgelopen jaren?

“We hebben afgelopen drie jaar mooie reizen gemaakt. We gaan eigenlijk altijd naar het buitenland. Frankrijk, Spanje, Portugal, we zijn er allemaal al geweest. We hebben prachtige reizen gemaakt door de binnenlanden van Frankrijk. Île de Ré is een echte aanrader! Dit is een razend populair fietseiland met veel fietsmogelijkheden.”

“We hebben ook stedentrips gedaan door Madrid, Valencia en Granada. Als je ook naar Granada gaat, vergeet dan vooral niet om het mooie, indrukwekkende Alhambra te bezoeken. Als we stedentrips doen, gaan we altijd naar een camping niet ver van de stad en dan komen we met de stadsbus overal. We drinken borreltjes op verschillende terrasjes en gaan dan ‘s avonds weer terug naar onze camper.”

Mosteiro dos Jeronimos in Lissabon
Mosteiro dos Jeronimos, Lissabon. Foto gemaakt door Gordana Besier.

“We gaan altijd in het voor- of naseizoen, omdat we geen behoefte hebben aan drukke campings. Vaak zijn we dan zo’n 1,5e maand van huis. Als we het ergens leuk vinden, blijven we een paar dagen en anders rijden we verder. We zijn vrij om te gaan en staan waar we willen. Dat is zo lekker!”

Welke landen staan nog op jullie verlanglijstje?

“Een ander deel van Portugal, bijvoorbeeld de mooie stad Porto, en Italië staan nog op ons verlanglijstje. Dit voorjaar gaan we naar Frankrijk en we hopen nog door te reizen van Noord-Spanje naar Portugal.”

Wat vinden jullie zo leuk aan kamperen?

“Onze camper is echt ons tweede huisje geworden. We houden van cultuur snuiven en we genieten van de reizen. Ook ontmoeten we steeds andere mensen, dat vinden wij heel leuk. We wisselen ook wel af. We kunnen ons prima een week vermaken op het strand, maar we maken ook roadtrips door het binnenland. We genieten van het buiten zijn. Wijntje en boekje erbij en lekker niksen. We genieten volop van ons pensioen.”

Nieuwe dingen zien, luieren en natuurlijk lekker eten!

Hoe bevalt de camper?

“De camper bevalt ons heel goed. We zeggen wel eens tegen elkaar: wat hadden we anders gedaan als we toen wisten wat we nu weten? Maar eigenlijk zouden we niets anders willen. Onze garage is wel wat aan de kleine kant, maar dat komt omdat we geen hoogslaper willen. Het is gewoon een kwestie van wennen. We zijn toch maar met z’n tweeën, dus veel ruimte hebben we ook niet nodig. We zijn ook blij met de indeling. Zelfs met vier man kun je prima zitten aan de tafel. De stoelen zitten heerlijk, de koelkast is ruim en het toilet ziet er goed uit. Alles zit erop en eraan. We bevelen de Bürstner Nexxo camper zeker aan.”

Tram in Lissabon. foto gemaakt door Guus Besier
Tram in Lissabon. Foto gemaakt door Gordana Besier.

Heeft u nog tips voor andere reizigers?

“Als eerste adviseer ik om eerst een camper te huren bij Gelderse Camper Centrale, voordat je er één koopt. Ga er gewoon eens lekker mee weg. Dan ervaar je wat het is en of het bij je past. Het is zonde als je er één koopt terwijl het dan misschien heel erg tegenvalt.”

“Ook adviseer ik om lid te worden van de NKC. Daar leren wij nog steeds van. Van elke reis leer je weer en NKC geeft handige tips. Zo lazen wij bijvoorbeeld dat als je twijfelt over het gewicht van de camper, je gewoon eens naar de weegbrug moet gaan. En zorg altijd voor een goede verzekering, die ook in het buitenland geldig is.”

Ik leer echt van andere reizigers.

“Wij hebben ook heel veel belevenissen van mensen in boekvorm gelezen. ‘Met de camper door Spanje’ bijvoorbeeld, dat is echt een leuk boekje om te lezen. Je komt door deze verhalen op plekken waar je anders niet zou komen. Ik leer echt van andere reizigers. Ik lees veel blogs en kijk veel vlogs. Van de zomer kwamen we in Frankrijk in een prachtige omgeving. In Languedoc-Roussillon genoten we van het adembenemende uitzicht van het Cirque de Navacelles. Als ik niet over die omgeving had gelezen in één van die boekjes, was ik er nooit geweest. Je weet dan ook meteen of je er wel of niet kan rijden met de camper. Want daar moet je altijd rekening mee houden. Ben je niet te hoog of te breed? Dat moet je allemaal leren. Maar dat leer je vanzelf hoor!”

Cirque de Navacelles, reiservaring GCC
Cirque de Navacelles, Frankrijk. Foto gemaakt door Gordana Besier.