De mooiste natuurgebieden in de provincie Groningen

Komende zomer ziet er waarschijnlijk anders uit dan u gewend bent. Uw vakantie naar het buitenland gaat wellicht niet door en in Nederland zijn veel attracties beperkt toegankelijk. Maar Nederland heeft gelukkig veel te bieden! Elke provincie heeft zijn eigen charme en prachtige natuurgebieden waar u heerlijk kunt wandelen en fietsen. In deze reeks vertellen wij u meer over de natuurgebieden in Nederland, zodat u zich deze zomer zeker niet hoeft te vervelen.

Nationaal Park Lauwersmeer

Het Lauwesmeer was tot 1969 onderdeel van de Nederlandse Waddenzee. Na de watersnoodramp in 1953 werd deze zeearm in 1969 afgesloten van de Waddenzee uit angst voor overstromingen. Hiermee veranderde de zoute Lauwerszee in het zoete Lauwersmeer.

Bent u vogelliefhebber? Dan kijkt u in dit Nationaal Park uw ogen uit! Er zijn vele vogels zoals kleine zwanen of grauwe franjepoten te zien. Zelfs de zeearend broedt hier sinds enkele jaren. In het voorjaar en de zomer kunt u verschillende vogelsoorten tegenkomen zoals de wielewaal, de kluut en de lepelaar. En in de wintermaanden kunt u hier duizenden ganzen bewonderen die in dit park overwinteren.

Het park biedt negen prachtige wandelroutes die zijn aangegeven met paaltjes. Deze routes variëren van 1,5 tot 10 km. Gaat u liever op de fiets? Dan is een Rondje Lauwesmeer zeker een aanrader. Deze route brengt u op de mooiste plekken van het park en is zo’n 43 kilometer lang. Je kunt de route hier gratis downloaden.

Groningse stuwwallen

Wie dacht dat Groningen vlak was heeft het mis. Dichtbij Winschoten vindt u de Groningse Stuwwallen. Een prachtig wandelgebied dat in de ijstijden is ontstaan doordat het ijs het land omhoog drukte. U kunt hier heerlijk wandelen door jonge bossen, graslanden en houtwallen.

Er zijn twee mooie wandelroutes. Eén in het hoger gelegen natuurgebied De Hoogte in Heiligerlee: De Beleefroute Slag van 4 kilometer. En een wandelroute van 5 kilometer door het lager gelegen natuurgebied De Garst in Westerlee.

Oude Veenkoloniën

De oude Veenkoloniën in Groningen zijn uniek voor Europa. Het is een afwisselend natuurgebied met bos, water, heide en een beekdal langs de veenranden. Er zijn twee gebieden waar u heerlijk kunt wandelen: het Adriaan Tripbos en Heemtuin & Natuurpark Tussen de Venen.

Het Adriaan Tripbos is een jong bos dat in 1994 is aangelegd. Er groeien voornamelijk loofbomen en er zijn vele verschillende planten en diersoorten te vinden. Ook kunt u genieten van het heideterrein, de (zwem)plas en van het geweldige uitzicht vanaf de uitkijkbult.

De Heemtuin en Natuurpark Tussen de Venen is 50m2 hectare groot. Bewandel de avontuurlijke wandelpaden en bekijk het afwisselende landschap om u heen. Dit gebied is ook erg leuk voor kinderen. Zij kunnen op avontuur over spannende bruggetjes en op onderzoek in de ruïne waar vogelsoorten, vleesmuizen en padden huishouden.

Coulisselandschap van Westerwolde

In Westerwolde vindt u een prachtig coulisselandschap. De naam coulisselandschap komt doordat het halfopen landschap door de beplanting iets weg heeft van een toneel met coulisse. In de natuur van Westerwolde kunt u genieten van hei, bos, akkerland, slingerweggetjes en kronkelende beekjes. Ook vindt u hier prachtige vennen en beken. En wist u dat de bossen in dit gebied wel meer dan 1.000 jaar oud zijn?

Dwars door Westerwolde kronkelt de rivier de Ruiten Aa. In de vroege zomer zien de oevers van deze rivier er sprookjesachtig uit, door het paars van de kattenstaart en wilgenroos. Ook bijzonder aan dit gebied is dat de ijsvogel zich hier vaak laat zien.

Geniet van de natuur en de rust. Er zijn in Westerwolde 15 verschillende wandelroutes wisselend van 1 tot 12 kilometer.