Caravan en camper stallen in de winter

Het kampeerseizoen loopt ten einde en het is tijd voor de meeste caravans en de campers om hun winterstalling op te zoeken. Er zijn een aantal belangrijke zaken waar u op moet letten bij het stallen van uw caravan of uw camper. Zeker wanneer u uw mobiele huis voor een langere periode gaat stallen, is het verstandig om goede voorzorgsmaatregelen te nemen. Wij geven u graag een aantal tips en punten waar u op moet letten tijdens het stallen van uw caravan of camper.

camper-caravan-stalling

Waarom is voorbereiden op stalling belangrijk?

Door uw camper goed schoon te maken en voor te bereiden op de (winter)stalling, voorkomt u problemen met bijvoorbeeld het starten van de camper na de stalling of het bevriezen van het schoon- en vuilwatersysteem. Een schone camper of caravan trekt minder snel ongedierte aan en blijft daardoor in een betere conditie tijdens zijn verblijf in de stalling. Hieronder geven wij u nog een aantal aanvullende tips en aandachtspunten:

1. Bandenspanning

Voordat uw caravan of camper in de stalling gaat, verhoog dan de bandenspanning tot maximaal 2 Bar boven de voorgeschreven waarde. Hierdoor worden vlakke stukken op het loopvlak voorkomen en kunt u na het stallen gewoon comfortabel blijven rijden. De wielen worden optimaal ontlast op het moment dat u de caravan of camper op bokken zet.

2. Handrem

Trek de handrem van de camper of caravan niet aan, zodat de handremkabel niet kan gaan bevriezen of vastroesten. Gebruik ook geen versnelling (in geval van een camper). De versnelling in neutrale stand zorgt ervoor dat de tandwielen niet kunnen beschadigen.

3. Vlakke ondergrond

Plaats de camper of de caravan het liefst op een vlakke ondergrond. Op deze manier wordt de camper of caravan zo min mogelijk belast.

4. Wielkeggen

Plaats voor extra stevigheid wielkeggen voor en achter de wielen om wegrollen te voorkomen. De caravan of camper staat immers niet op de handrem of in de versnelling.

5. Brandstoftank

Zorg ervoor dat de brandstoftank helemaal vol is om condensvorming in de tank te voorkomen. Hierdoor start de motor na de stalling een stuk gemakkelijker. Houd bij dieselbrandstof rekening met zomer en winterdiesel. Winterdiesel is aan te raden voor de stalling. Bent u in de gelegenheid om de camper in de winter af en toe is te gebruiken? Dan raden wij dat ten zeerste aan, vul vervolgens de brandstoftank weer helemaal vol voordat u de camper weer gaat stallen.

6. Motoraccu en boordaccu

Voor de caravan adviseren wij om de accu uit de caravan te halen en thuis 1 x per maand een dag aan de druppellader te zetten. Voor de camper volstaat het uitzetten van de hoofdschakelaar en de autoradio. U kunt ook het frontje eraf halen en dan 1 x per 2 maanden de camper uit de stalling halen en er een uurtje mee rijden. Hierdoor blijven de accu’s in conditie en blijven alle bewegende delen soepel lopen. Wanneer dit niet mogelijk is en indien de stalling is uitgevoerd met een stroomaansluiting dan is deze te gebruiken in combinatie met een tijdschakelaar zodat de accu’s op tijd worden bijgeladen.

7. Schoon -en vuilwatertank

Zorg ervoor dat de schoon- en vuilwatertank leeg zijn. Door deze tanks en de boiler schoon te maken en daarna af te tappen, blijven de waterleidingen en de kranen vrij van water. Hierdoor kunnen de kranen en leidingen niet bevriezen. Bij ons in de shop zijn speciale schoonmaakmiddelen voor tanks en boilers verkrijgbaar.

8. Gasflessen

Ontkoppel de gasflessen, in de meeste stallingen mogen gasflessen niet blijven zitten, in verband met de verzekering.

9. Ventilatieluiken

Open de ventilatieluiken op de ventilatie stand, waardoor de warme (vochtige) lucht kan ontsnappen. Laat deze in een overdekte stalling open staan.

10. Vochtvreter

Kan het dakluik niet open blijven, plaats dan een vochtvreter. Zet de vochtvreter in de spoelbak, zodat er geen waterschade ontstaan indien hij overloopt. Let op, het absorptie middel is een sterk bijtend materiaal en kan blijvend schade aanbrengen aan uw kampeermiddel bij foutief gebruik en knoeien.

11. Kussens

Zet de losse kussens op hun kant. Hierdoor kunnen de kussens goed luchten.

12. Koelkast

Sluit de koelkastdeur nooit helemaal af. Dit voorkomt na de stalling een nare lucht in de koelkast.

13. Luchten deuren

Laat de toilet -en de kastdeuren openstaan in de stalling, zodat ook deze kunnen luchten.

14. Bovag onderhoudsbeurt

En tot slot “Last but not least” ga naar uw caravan of camper dealer voor een Bovag onderhoudsbeurt. Het is belangrijk om uw caravan of camper nog één keer te laten nakijken, voordat hij de stalling ingaat. Uw vakkundige caravan of camperdealer zorgt er dan voor dat uw mobiele reisgenoot helemaal klaar is voor de stalling.