8 tips voor goed onderhoud van uw camper of caravan

Net als al uw kostbare eigendommen, is het onderhouden van uw camper of caravan erg belangrijk voor de verlenging van de levensduur. Daarnaast is verkeersveiligheid ook een belangrijk argument om uw vakantievoertuig regelmatig te laten controleren. In Nederland is de Algemene Periodieke keuring (APK) jaarlijks verplicht, ook voor campers. Om ervoor te zorgen dat uw voertuig zeker weten door de keuring komt is goed onderhoud van belang. Op deze manier is de kans klein dat u voor onaangename verrassingen komt te staan op het moment dat u lekker van uw vakantie wil gaan genieten. Ook als u weinig met uw camper onderweg bent is onderhoud aan te raden om onnodige reparatiekosten te voorkomen.

Camper_onderhoud

Wat kunt u zelf al doen aan onderhoud?

U kunt zelf al het één en ander ondernemen om te zorgen voor goed onderhoud van uw camper of caravan. Door zelf het één en ander te ondernemen kunt u enorm besparen in de kosten en bent u zelf ook beter bewust van de status van uw camper of caravan. Wij geven u graag de volgende tips:

  1. Minimaal één keer per jaar uw interieur grondig reinigen. Voor een duurzaam en langdurig plezier van uw interieur, is het belangrijk om de binnenkant van uw kampeervoertuig grondig te reinigen. Denk hierbij aan al het textiel, zoals de gordijnen en kussens. Maar ook de vloeren, ramen en deuren kunnen vaak een opfrisbeurt gebruiken. De bekleding is het beste af te nemen met lauw water en een beetje zachte zeep. Leg de kussen op hun kant, zodat ze kunnen luchten.
  2. Maak de koelkast en de badkamer extra goed schoon. De koelkast en de badkamer zijn plekken waar gemakkelijk verontreiniging kan ontstaan. Gebruik voor verschillende materialen ook diverse schoonmaakmiddelen. Gebruik voor RVS oppervlakken een professionele RVS reiniger en een niet bijtend reinigingsmiddel [groene zeep] voor de badkamer. Let op voor agressieve middelen in verband met de hoeveelheid kunststof oppervlakten.
  3. Minimaal één keer per jaar uw exterieur reinigen én beschermen. Net als de binnenkant, heeft de buitenkant ook jaarlijks een opknapbeurt nodig. Gebruik bij voorkeur speciale reinigingsmiddelen die vriendelijk zijn voor de laklaag van uw camper of caravan. Als uw reisvoertuig schoon is, is het aan te raden een beschermlaag aan te brengen. Dit kan met een speciale waslaag, vraag u onderhoudsexpert naar de beste keuze voor situatie.
  4. Controleer de ramen en serviceluiken. Kijk bij het schoonmaken van de buitenkant ook goed naar de sluiting van de ramen en de serviceluiken. Sluiten de rubberen randen nog goed aan en zijn de scharnieren niet verroest? Gebruik talkpoeder of siliconenspray om het rubber soepel te houden. En een speciaal vet om de scharnieren te smeren
  5. Laat ramen, deuren en kasten open staan. Laat na het schoonmaken ook de ramen, deuren en kasten openstaan. De ruimtes kunnen hierdoor goed luchten, waardoor vocht geen kans heeft en nare geurtjes worden voorkomen. Ditzelfde geldt voor de koelkastdeur. Kunnen de ramen om de één of andere manier niet open blijven staan, gebruik dan bijvoorbeeld vochtvangers. Let op, de kans op beestjes is wel groter als de buitenramen openstaan
  6. Leeg de watertank en vul de brandstoftank. Maak de waterleidingen en kranen vrij van water en leeg de schoon- en vuilwatertank voordat u gaat stallen. Vul daarnaast ook uw brandstoftank om condensvorming te voorkomen.
  7. Bandenspanning, handrem en versnellingspook. Voordat u gaat stallen is het ook belangrijk om de bandenspanning te controleren en de handrem niet aan te trekken. Dit voorkomt dat hij bevriest of gaat vastroesten. Laat ook de versnellingspook in zijn vrij staan om beschadigingen aan het tandwiel te voorkomen. Ook belangrijk: controleer voor de zekerheid ook de werking van de remlichten en blokkeer de camper met wielkeggen om wegrijden te voorkomen.

Welk onderhoud kunnen wij voor uw camper of caravan doen?

Naast onderhoud en reiniging van uw interieur en exterieur moet u voor het technische onderhoud en een jaarlijkse APK keuring toch echt bij een onderhoudsexpert zijn. Net als bij een personenauto kunnen slechte remmen, versleten banden en lekkages ook bij uw kampeerauto of caravan voorkomen. U beloont uzelf als u deze en andere aandachtspunten regelmatig door ons laat controleren. Uw kampeerauto of caravan is dan veiliger, de kans op pech onderweg is kleiner, u heeft langer vakantieplezier en de inruilwaarde blijft zo hoog mogelijk. Daarnaast bespaart u kosten op onnodige reparaties. De onderhoudsbeurt controleert namelijk op veiligheid en wettelijke voorschriften. U krijgt een uitgebreid keuringsrapport en een BOVAG-keuringssticker. Hierdoor kunt u zorgeloos genieten van uw welverdiende vakantie. Onze laatste tip is dan ook:

8. Minimaal één keer per jaar een onderhoudsbeurt. Probeer uw kampeerauto of caravan minimaal één keer in het jaar een onderhoudsbeurt te geven. Dit kan het gehele jaar door bij een Bovag kampeerbedrijf bij u in de buurt, maar in het najaar of in de winter is de meest gunstige periode

Uw onderhoudsspecialist Gelderse Camper Centrale

Naast de verkoop van campers en caravan en verhuur van campers, kunt u ook het onderhoud gerust aan ons toevertrouwen. Onze mensen zijn vakkundig en gekwalificeerd om onderhoudswerkzaamheden aan uw voertuig uit te voeren. Wij zijn namelijk een BOVAG gecertificeerd onderhoudsbedrijf. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met één van onze medewerkers.